Mezinárodní konference v Hlučíně

Co má společného Hlučínsko, Těšínsko, Alsasko-Lotrinsko, Lucembursko, Horní Slezsko, Pomoří a Slovinsko? Mužské obyvatelstvo zde bylo za druhé světové války přinuceno sloužit v německé armádě. Unikátní možnost srovnání podobné minulosti těchto regionů nabídla mezinárodní konference konaná symbolicky v Hlučíně. Vůbec poprvé se v České republice společně sešli evropští odborníci na toto téma a přednesli výsledky svého dlouholetého bádání.

Ve dnech 16. – 19. května 2019 se v Praze a Hlučíně konala mezinárodní konference pod názvem Ve dvou uniformách: Nuceně mobilizovaní do wehrmachtu a jejich účast v odboji. Okolnosti, souvislosti, marginalizace.

Celá akce za účasti odborníků ze Slovinska, Polska, Francie a Belgie proběhla ve dnech 16. až 19. května 2019. Hlavním dnem se stala sobota 18. května 2019. Program veřejné části konference v Hlučíně zahájilo promítání krátkometrážního filmu s výpověďmi pamětníků, Poté zaznělo jedenáct příspěvků odborníků z Česka, Polska, Slovinska, Británie, Francie a Norska. V několika diskusních blocích se návštěvníci zajímali jak o regionální perspektivu problematiky, tak i o situaci v zahraničí. Živý zájem veřejnosti byl dán především tím, že fenomén služby ve wehrmachtu patří na Hlučínsku k historii takřka každé rodiny.